Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Muzyka i Edukacja
  3. Książki
  4. Literatura
  5. Literatura - Małopolskie
  6. Literatura - Kraków
  7. Literatura - Czyżyny
Bursztyn i żyto - Bałtycka podróż kulinarna - Zuza Zak
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Rok wydania: 2021

  • Okładka: Miękka

  • Stan: Nowe

Opis

W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy ? Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową
GŁÓWNE ZALETY
? Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
? Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
? Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży ? tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)
O KSIŻCE
?Bursztyn i żyto? przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy ? osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami ? są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna
O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak ?Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie? została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper ?uchwyciła ona ducha narodu?. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.
?Co za radość? wspaniała kuchnia bałtycka? Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej?.
OLIA HERCULES
?Plastry miodu, kłosy żyta, ruta, tulipany i lilie. Ociężałe, łakome na miód niedźwiedzie. Żywica sosnowa ? złocisty bursztyn, bałtycka piana powoli niknąca w bursztynowym piasku?.
?Biały całun?, Antanas Škema
ID: 906840620

Skontaktuj się

Leo Land

Na OLX od sierpień 2023

Ostatnio online dziś o 11:38

Dodane 13 maja 2024

Bursztyn i żyto - Bałtycka podróż kulinarna - Zuza Zak

Tylko przedmiot

83,40 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon