Prywatne
Rok wydania: 1990
Okładka: Miękka
Stan: Używane
Tematyka: Kuchnia
Opis
Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1990
Format: 14,4 x 20,6 x 1,4 cm * Waga: 30,5 dkg
Oprawa: miękka lakierowana * Stron: 270 * Wydanie I
Stan: bardzo dobry, egzemplarz czysty, bez załamań i uszkodzeń, praktycznie bez śladów użytkowania - jak nowy.
Książka ze zbioru prywatnego - opisana zgodnie z jej stanem.
> > > > >
Biruta Markuza – autorka książek, scenografka, malarka i tłumaczka urodziła się 12 czerwca 1936 roku w Połądze na Żmudzi, o którym to miasteczku ówczesnego Księstwa Żmudzkiego wiadomo już było w początkach XVI wieku – dzisiaj Połąga jest największym litewskim kurortem nad Bałtykiem.
W obliczu zbliżającego się frontu II wojny światowej ojciec wraz z maleńką jeszcze córką (mama zmarła w 1940 roku) wywędrował w okolice Królewca, by później uciec do Polski – już po wojnie zamieszkała z ojcem pod Szczecinkiem, gdzie ukończyła liceum.
Następnie w krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych młoda Biruta studiowała malarstwo. Po jej ukończeniu tworzyła scenografie do filmów w reżyserii między innymi Tadeusza Konwickiego, Jerzego Skolimowskiego czy Wojciecha Hasa.
W kolejnych latach wyjeżdżała do Kanady i Stanów Zjednoczonych, a w 1984 wyjechała do Papui-Nowej Gwinei – malowała tam egzotyczne rośliny na zlecenie wydawnictw naukowych. Dużo podróżowała też po Australii i Nowej Zelandii.
Po powrocie do Polski w 1989 roku poświęciła się pracy literackiej. Zajęła się tłumaczeniami z języka litewskiego, Opublikowała też kilka książek o kuchni Litwinów i innych narodów, a w TV Warszawa prowadziła swój autorski program „Pod okapem”, w którym prezentowała różne kuchnie świata.
W wolnym czasie malowała obrazy. Jej prace trafiły do wielu prywatnych kolekcjonerów.
Oferowana książka obejmuje kuchnię chińską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny – od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne...
Książka wydana została przez PWE w ramach serii książek zawierających przepisy kulinarne różnych krajów.
> > > > >
Odbiór osobisty w Warszawie – miejsce do ustalenia.
Przesyłki nadaję za pośrednictwem OLX, Poczty Polskiej lub wybranej przez Kupującego firmy kurierskiej po bankowym zaksięgowaniu wpłaconej kwoty, będącej sumą kosztu zakupu i nadania przesyłki. Numer konta bankowego podam oddzielnie.
Możliwość zniżkowego łączenia ofert – proszę o kontakt.
Przesyłek za pobraniem zazwyczaj nie wysyłam. Opakowanie gratis.
TEŻ WAŻNE ... Zakup przez OLX dobrze jest poprzedzić sms-em, abym zdążył dokonać potwierdzenia sprzedaży i wysyłki – czasem miewam krótkie, parodniowe wyjazdy.
Format: 14,4 x 20,6 x 1,4 cm * Waga: 30,5 dkg
Oprawa: miękka lakierowana * Stron: 270 * Wydanie I
Stan: bardzo dobry, egzemplarz czysty, bez załamań i uszkodzeń, praktycznie bez śladów użytkowania - jak nowy.
Książka ze zbioru prywatnego - opisana zgodnie z jej stanem.
> > > > >
Biruta Markuza – autorka książek, scenografka, malarka i tłumaczka urodziła się 12 czerwca 1936 roku w Połądze na Żmudzi, o którym to miasteczku ówczesnego Księstwa Żmudzkiego wiadomo już było w początkach XVI wieku – dzisiaj Połąga jest największym litewskim kurortem nad Bałtykiem.
W obliczu zbliżającego się frontu II wojny światowej ojciec wraz z maleńką jeszcze córką (mama zmarła w 1940 roku) wywędrował w okolice Królewca, by później uciec do Polski – już po wojnie zamieszkała z ojcem pod Szczecinkiem, gdzie ukończyła liceum.
Następnie w krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych młoda Biruta studiowała malarstwo. Po jej ukończeniu tworzyła scenografie do filmów w reżyserii między innymi Tadeusza Konwickiego, Jerzego Skolimowskiego czy Wojciecha Hasa.
W kolejnych latach wyjeżdżała do Kanady i Stanów Zjednoczonych, a w 1984 wyjechała do Papui-Nowej Gwinei – malowała tam egzotyczne rośliny na zlecenie wydawnictw naukowych. Dużo podróżowała też po Australii i Nowej Zelandii.
Po powrocie do Polski w 1989 roku poświęciła się pracy literackiej. Zajęła się tłumaczeniami z języka litewskiego, Opublikowała też kilka książek o kuchni Litwinów i innych narodów, a w TV Warszawa prowadziła swój autorski program „Pod okapem”, w którym prezentowała różne kuchnie świata.
W wolnym czasie malowała obrazy. Jej prace trafiły do wielu prywatnych kolekcjonerów.
Oferowana książka obejmuje kuchnię chińską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny – od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne...
Książka wydana została przez PWE w ramach serii książek zawierających przepisy kulinarne różnych krajów.
> > > > >
Odbiór osobisty w Warszawie – miejsce do ustalenia.
Przesyłki nadaję za pośrednictwem OLX, Poczty Polskiej lub wybranej przez Kupującego firmy kurierskiej po bankowym zaksięgowaniu wpłaconej kwoty, będącej sumą kosztu zakupu i nadania przesyłki. Numer konta bankowego podam oddzielnie.
Możliwość zniżkowego łączenia ofert – proszę o kontakt.
Przesyłek za pobraniem zazwyczaj nie wysyłam. Opakowanie gratis.
TEŻ WAŻNE ... Zakup przez OLX dobrze jest poprzedzić sms-em, abym zdążył dokonać potwierdzenia sprzedaży i wysyłki – czasem miewam krótkie, parodniowe wyjazdy.
ID: 891925238
Skontaktuj się
xxx xxx xxx
Dodane 03 maja 2024
Biruta Markuza - Smak tropików (kuchnie Pacyfiku)
Tylko przedmiot
4,80 zł
Cena z Przesyłką OLX
Lokalizacja