Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Zdrowie i Uroda
  3. Higiena jamy ustnej
  4. Końcówki szczoteczek
  5. Końcówki szczoteczek - Śląskie
  6. Końcówki szczoteczek - Cieszyn
Beczka kamionka Z KOŁNIERZEM 12L garnek hermetyczny do kiszenia
Beczka kamionka Z KOŁNIERZEM 12L garnek hermetyczny do kiszenia
Beczka kamionka Z KOŁNIERZEM 12L garnek hermetyczny do kiszenia
Beczka kamionka Z KOŁNIERZEM 12L garnek hermetyczny do kiszenia
Beczka kamionka Z KOŁNIERZEM 12L garnek hermetyczny do kiszenia
Beczka kamionka Z KOŁNIERZEM 12L garnek hermetyczny do kiszenia
Beczka kamionka Z KOŁNIERZEM 12L garnek hermetyczny do kiszenia
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

ZAPRASZAMY na zakupy do naszego sklepu internetowego www.zagroda.cieszyn.pl

Garnek hermetyczny Przeznaczony do długotrwałego przechowywania żywności w warunkach ekologicznych, bez użycia konserwantów. Doskonale nadają się do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, peklowania mięsa, przechowywania smalcu. Charakteryzuje je wysoka jakość, funkcjonalność i estetyczne wykonanie.

SPOSÓB UŻYCIA
Wkładając pokrywkę w wypełniony wodą kołnierz garnka, odcinamy dopływ powietrza do wnętrza naczynia. Umieszczone w nim warzywa fermentując, wytwarzają dwutlenek węgla, który z czasem wypiera całkowicie powietrze. W ten sposób w garnku tworzy się atmosfera beztlenowa. Dojrzewające w niej przetwory nabierają niepowtarzalnego smaku. Uzupełnianie poziomu wody w kołnierzu (średnio raz na tydzień) zapobiega utracie szczelności zamknięcia. Dodatkowo, aby zmniejszyć parowanie wody z kołnierza, można do niego dolać nieco oleju jadalnego - w ten sposób ograniczamy częstotliwość niezbędnych jej uzupełnień.
WYMIARY
Wysokość całkowita - 34,5 cm
Średnica z uszkami - 32 cm
Średnica bez uszek - 26 cm
Średnica podstawy - 24 cm
Średnica otworu (bez kołnierza) - 17 cm
Głębokość garnka - 27 cm
Wysokość pokrywy - 9 cm
Średnica pokrywy - 21 cm
Wysokość wewnętrzna pokrywy - 4 cm

Pakowanie: Aby garnek na pewno dotarł w całości dbamy o najwyższą jakość pakowania. Zobacz jak pakujemy:
Pakowanie pokrywki (kliknij tutaj)
Owijanie garnka (kliknij tutaj)
Wkładanie do pudła (kliknij tutaj)
Efekt końcowy (kliknij tutaj)

UWAGA!
Średnio na 100 garnków zaledwie 1 ulega uszkodzeniu w transporcie . W razie gdyby garnek przyszedł uszkodzony (rozbity lub u szczerbiony) należy wykonać zdjęcia garnka oraz opakowania, a także spisać z kurierem protokół szkody, a następnie przesłać je na naszego maila. Skontaktujemy się z Państwem jak najszybciej. Po przesłaniu przez Państwa dokumentacji najczęściej na następny dzień roboczy wysyłamy nowy garnek.

PRODUKT POLSKI

SPRAWDZONY PRZEPIS na kapustę kiszoną:

-14kg kapusty szatkowanej
-2kg marchwi
-240g soli NIEJODOWANEJ
-kminek wedle uznania

Do dużej, umytej miski wsyp 1/3 worka szatkowanej kapusty posyp ją częścią rozdrobnionej marchewki oraz częścią mieszanki soli i kminku. Następnie usyp kolejne warstwy i odczekaj około 20 minut po czym całość dokładnie wymieszaj. Do umytego wcześniej garnka kamionkowego z kołnierzem wsyp warstwami po około 10cm kapustę i mocno ugniataj pięścią lub drewnianym ubijakiem. Jak będzie już pełny (max 5cm od górniej krawędzi) wygładź powierzchnię i zamknij pokrywką oraz wypełnij kołnierz czystą wodą.
Pozostaw garnek w pomieszczeniu o temperaturze ponad 20 stopni przez 10 dni utrzymując wodę w kołnierzu. Po 3 dniu kiszenia otwórz pokrywę i wbij umytą drewnianą łyżkę (trzonkiem w dół) w kapustę robiąc kilka nakłuć do samego dna aby umożliwić odprowadzenie nadmiernej ilości gazów - dzięki temu Twoja kapusta nie będzie gorzka.
Po wspomnianych 10 dniach przenieś do chłodniejszego miejsca 14-18 stopni - niższa temperatura spowoduje, że kapusta stanie się sina.
Po kolejnych 7 dniach kapusta nadaje się już do spożycia :)

UWAGA!
Wierzchnią część kapusty utrzymuj zawsze mocno ubitą i każdorazowo po wyjęciu porcji do spożycia ponownie dociskaj pięścią. Wyrób sobie nawyk sprawdzania co najmniej raz w tygodniu czy jest woda w kołnierzu i dolewaj jak będzie mało. Woda odcina dopływ tlenu który cały czas zostaje wypychany przez gazy fermentacyjne poza garnek. Jak wyciągamy porcję do obiadu i dociskamy wierzch co powoduje znów produkcję gazów dzięki czemu kapusta nie zepsuje się przez wiele miesięcy mimo, że garnek będzie wielokrotnie otwierany.

PAMIĘTAJ - jeśli zapomnisz o uzupełnianiu wody i kołnierz wyschnie już po 1 - 2 dniach kapusta się zepsuje..

Życzymy wielu smacznych obiadów z ukiszoną w naszych garnkach kapustą, która jest źródłem dużej ilości zdrowotnych składników.

... pamiętam jak dziś, gdy mój dziadek często opowiadał, że za jego czasów zimą jadło się głównie kapustę kiszoną z ziemniakami i nikt na zdrowie nie narzekał :)
ID: 623089194

Skontaktuj się

Leszek Szlaur

Na OLX od sierpień 2012

Ostatnio online wczoraj o 14:29

Dodane 26 kwietnia 2024

Beczka kamionka Z KOŁNIERZEM 12L garnek hermetyczny do kiszenia

199 zł

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon