Prywatne
Rok wydania: 2008
Okładka: Twarda
Stan: Używane
Rodzaj: Pozostałe
Opis
Mam do sprzedania 4 książki historyczne w cenie 180 zł za komplet składający się z następujących książek:
1.5. "Broń palna" Marek Czerwiński, wyd. 2008, oprawa twarda
2.5. "Encyklopedia sztuk walki" Jerzy Miłkowski, wyd. 2008, oprawa twarda
Polecam dla miłośników wszelkich Sztuk Walk.
Można w niej znaleźć znaczenie wszelkich haseł, komend, nazw często spotykanych we wszelakich sztukach walk.
3.7. "Historia hazardu" David G. Schwartz, wyd. 2015, oprawa twarda
Książka Davida G. Schwartza to historia fascynacji człowieka hazardem, historia pełna barwnych postaci od Juliusza Cezara, Casanovy i George'a Waszyngtona poczynając, a na Steve'ie Wynnie kończąc - wszyscy oni uwierzyli w magię gier losowych.
Maestria, z jaką autor opowiada o historii hazardu, potwierdza, jak silny impuls przez wieki pchał człowieka ku tej namiętności
4.8. "Whisky" Marek Mazgaj, wyd. 2008, oprawa twarda
Whisky (z gaelickiego: uisge beatha – woda życia; w pisowni irlandzkiej i amerykańskiej whiskey) – napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach.
Jest kojarzony najczęściej z krajami anglosaskimi, produkowany między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
Jako że whisky produkowana jest w wielu regionach świata za pomocą nieco odmiennych metod i przy przestrzeganiu odmiennych standardów jakości, przydatne wydaje się pobieżne chociaż rozeznanie w jej rozlicznych gatunkach.
Ze względu na kraj pochodzenia whisky podzielić możemy na: szkockie (uważane niekiedy za odrębny gatunek alkoholu: "Scotch") – produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego (single malt) lub mieszane z whisky z innych zbóż (blended), dojrzewające w używanych, dębowych beczkach przynajmniej przez okres trzech lat. Najpopularniejsze gatunki single malt whisky: Laphroaig, Ardbeg, the Balvenie, Glenmorangie, Glenfiddich. Najpopularniejsze blendy to: Grant's, Johnnie Walker, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal.
Amerykańskie – produkowane wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu, dojrzewające w nowych, dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata. Dzielą się na burbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (Tennessee), oraz pomniejsze regiony (New Orleans, Ohio, Pennsylvania). Popularne gatunki: Jim Beam, Elijah Craig, Wild Turkey, Maker's Mark oraz Jack Daniel's (Tennessee Whiskey).
Irlandzkie – produkowane w Irlandii wyłącznie z jęczmienia i jego słodu, dojrzewające przez co najmniej trzy lata. Inaczej niż szkockie whisky, w Irlandii whiskey podlega trzykrotnej destylacji. W chwili obecnej rynek irlandzkiej whiskey zdominowany jest przez Irish Distillers (marki: Jameson, Powers, Tullamore Dew, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy), którego właścicielem jest francuski koncern gorzelniczy Pernod Ricard SA. Istnieje jednak wielu mniejszych producentów takich jak, Kilbeggan (według producenta najstarsza destylarnia whiskey na świecie) czy Tylconell. Jedną ze znanych marek whiskey północnoirlandzkiej jest Bushmills produkowany przez Old Bushmills Distillery, sprzedany w czerwcu 2005 gigantowi Diageo.
Japońskie – produkowane w Japonii od 1924 roku. Whisky japońska odwzorowuje produkcję whisky szkockiej, a nie amerykańskiej czy irlandzkiej. Dwie najbardziej znane marki to: Nikka, Yamazaki (Suntory). Pomimo że whisky japońska nie wywodzi się z wielowiekowej tradycji destylacji, jej uznanie na całym świecie cały czas wzrasta. Japońskie destylarnie produkują bardzo dużo blendów. Charakterystyczny jest fakt, że wszystkie whisky wchodzące w skład mieszanki pochodzą z jednej destylarni, zatem każda z destylarni produkuje bardzo zróżnicowaną whisky.
Ponadto, whisky produkowana jest w Walii (marka Penderyn), Kanadzie, Indiach, Francji i innych krajach.
Książki są w stanie bardzo dobrym.
1.5. "Broń palna" Marek Czerwiński, wyd. 2008, oprawa twarda
2.5. "Encyklopedia sztuk walki" Jerzy Miłkowski, wyd. 2008, oprawa twarda
Polecam dla miłośników wszelkich Sztuk Walk.
Można w niej znaleźć znaczenie wszelkich haseł, komend, nazw często spotykanych we wszelakich sztukach walk.
3.7. "Historia hazardu" David G. Schwartz, wyd. 2015, oprawa twarda
Książka Davida G. Schwartza to historia fascynacji człowieka hazardem, historia pełna barwnych postaci od Juliusza Cezara, Casanovy i George'a Waszyngtona poczynając, a na Steve'ie Wynnie kończąc - wszyscy oni uwierzyli w magię gier losowych.
Maestria, z jaką autor opowiada o historii hazardu, potwierdza, jak silny impuls przez wieki pchał człowieka ku tej namiętności
4.8. "Whisky" Marek Mazgaj, wyd. 2008, oprawa twarda
Whisky (z gaelickiego: uisge beatha – woda życia; w pisowni irlandzkiej i amerykańskiej whiskey) – napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach.
Jest kojarzony najczęściej z krajami anglosaskimi, produkowany między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
Jako że whisky produkowana jest w wielu regionach świata za pomocą nieco odmiennych metod i przy przestrzeganiu odmiennych standardów jakości, przydatne wydaje się pobieżne chociaż rozeznanie w jej rozlicznych gatunkach.
Ze względu na kraj pochodzenia whisky podzielić możemy na: szkockie (uważane niekiedy za odrębny gatunek alkoholu: "Scotch") – produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego (single malt) lub mieszane z whisky z innych zbóż (blended), dojrzewające w używanych, dębowych beczkach przynajmniej przez okres trzech lat. Najpopularniejsze gatunki single malt whisky: Laphroaig, Ardbeg, the Balvenie, Glenmorangie, Glenfiddich. Najpopularniejsze blendy to: Grant's, Johnnie Walker, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal.
Amerykańskie – produkowane wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu, dojrzewające w nowych, dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata. Dzielą się na burbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (Tennessee), oraz pomniejsze regiony (New Orleans, Ohio, Pennsylvania). Popularne gatunki: Jim Beam, Elijah Craig, Wild Turkey, Maker's Mark oraz Jack Daniel's (Tennessee Whiskey).
Irlandzkie – produkowane w Irlandii wyłącznie z jęczmienia i jego słodu, dojrzewające przez co najmniej trzy lata. Inaczej niż szkockie whisky, w Irlandii whiskey podlega trzykrotnej destylacji. W chwili obecnej rynek irlandzkiej whiskey zdominowany jest przez Irish Distillers (marki: Jameson, Powers, Tullamore Dew, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy), którego właścicielem jest francuski koncern gorzelniczy Pernod Ricard SA. Istnieje jednak wielu mniejszych producentów takich jak, Kilbeggan (według producenta najstarsza destylarnia whiskey na świecie) czy Tylconell. Jedną ze znanych marek whiskey północnoirlandzkiej jest Bushmills produkowany przez Old Bushmills Distillery, sprzedany w czerwcu 2005 gigantowi Diageo.
Japońskie – produkowane w Japonii od 1924 roku. Whisky japońska odwzorowuje produkcję whisky szkockiej, a nie amerykańskiej czy irlandzkiej. Dwie najbardziej znane marki to: Nikka, Yamazaki (Suntory). Pomimo że whisky japońska nie wywodzi się z wielowiekowej tradycji destylacji, jej uznanie na całym świecie cały czas wzrasta. Japońskie destylarnie produkują bardzo dużo blendów. Charakterystyczny jest fakt, że wszystkie whisky wchodzące w skład mieszanki pochodzą z jednej destylarni, zatem każda z destylarni produkuje bardzo zróżnicowaną whisky.
Ponadto, whisky produkowana jest w Walii (marka Penderyn), Kanadzie, Indiach, Francji i innych krajach.
Książki są w stanie bardzo dobrym.
ID: 902912084
Skontaktuj się
xxx xxx xxx
Dodane 14 sierpnia 2025
4 książki Historia hazardu Encyklopedia sztuk walki Broń palna Whisky
180 zł
Lokalizacja