Prywatne
Stan: Nowe
Opis
Starter SCOBY z macierzą. Hodowany na liściastej czarnej herbacie, cukrze trzcinowym i dobrej jakości czystej wodzie z dobrego źródła (nie wodociągi).
Do odbioru w okolicy Placu Zamkowego.
Więcej informacji o tym cudzie natury znajdziecie w linku niżej:
ustamagazyn.pl/2019/01/english-kombucha-jak-tamagochi/
Przepis na napój z kombuchy
Proporcje składników:
Na 1 litry wody (najlepiej wody mineralnej niegazowanej/ oligocenu/ewentualnie można użyć bardzo dobrze przefiltrowanej wody z kranu)
dodajemy pół szklanki cukru białego / trzcinowego albo MIODU
1 łyżeczkę czarnej herbaty/ zielonej herbaty liściastej (to baza) dodatkowo można dodać innej herbaty owocowej lub jaka przyjdzie na myśl
1 plaster kombuchy
plus płyn starter - 200 ml wywaru z poprzedniej fermentacji. Gdy nie ma zaczynu z kombuchy, można użyć 2 łyżki octu winnego
Czyli według tego przepisu jeżeli mamy słoik 3litry mnożymy to razy 3
Przygotowanie:
Wodę gotujemy , zalewamy HERBATĘ dodajemy cukier i mieszamy. Napar studzimy do temperatury pokojowej i DOPIERO wtedy przelewamy do słoika w którym będziemy fermentować KOMBUCZE. I dopiero teraz dodajemy plasterek SCOBY ze starterem.
Odstawiamy słoik do ciemnego konta i najlepiej ciepłego (warunek udanej fermentacji) ,zostawiamy go otwartego i przykrywamy tylko scierką aby nie miały do niego dostępu muszki owocówki oraz żeby nie padało na niego bezpośrednio światło dzienne
Do odbioru w okolicy Placu Zamkowego.
Więcej informacji o tym cudzie natury znajdziecie w linku niżej:
ustamagazyn.pl/2019/01/english-kombucha-jak-tamagochi/
Przepis na napój z kombuchy
Proporcje składników:
Na 1 litry wody (najlepiej wody mineralnej niegazowanej/ oligocenu/ewentualnie można użyć bardzo dobrze przefiltrowanej wody z kranu)
dodajemy pół szklanki cukru białego / trzcinowego albo MIODU
1 łyżeczkę czarnej herbaty/ zielonej herbaty liściastej (to baza) dodatkowo można dodać innej herbaty owocowej lub jaka przyjdzie na myśl
1 plaster kombuchy
plus płyn starter - 200 ml wywaru z poprzedniej fermentacji. Gdy nie ma zaczynu z kombuchy, można użyć 2 łyżki octu winnego
Czyli według tego przepisu jeżeli mamy słoik 3litry mnożymy to razy 3
Przygotowanie:
Wodę gotujemy , zalewamy HERBATĘ dodajemy cukier i mieszamy. Napar studzimy do temperatury pokojowej i DOPIERO wtedy przelewamy do słoika w którym będziemy fermentować KOMBUCZE. I dopiero teraz dodajemy plasterek SCOBY ze starterem.
Odstawiamy słoik do ciemnego konta i najlepiej ciepłego (warunek udanej fermentacji) ,zostawiamy go otwartego i przykrywamy tylko scierką aby nie miały do niego dostępu muszki owocówki oraz żeby nie padało na niego bezpośrednio światło dzienne
ID: 660368393
Skontaktuj się
Stylistka_Edyta
Na OLX od listopad 2018
Ostatnio online w dniu 12 czerwca 2024
Wszystkie oceny są weryfikowane. Mogą je wystawiać tylko osoby, które kupiły przedmiot z Przesyłką OLX.
xxx xxx xxx
Dodane 18 maja 2024
Kombucha SCOBY z macierzą Kombucza EKO VEGE
15 zł
O ogłoszeniodawcy
Stylistka_Edyta
Na OLX od listopad 2018
Ostatnio online w dniu 12 czerwca 2024
Wszystkie oceny są weryfikowane. Mogą je wystawiać tylko osoby, które kupiły przedmiot z Przesyłką OLX.
Lokalizacja