Prywatne
Opis
KIMONDY to gołębie wyhodowane w moim gołębniku. Wyselekcjonowane Kingi starej rasy Amerykańskie gołębie mięsne zwane także królewskimi krzyżowałem w pierwszym pokoleniu z Mittelhauserami (Niemieckie gołębie rasy mięsnej). Następnie wyhodowane z dwóch ras osobniki z krzyżówki F 1 krzyżowałem z Francuskimi gołębiami mięsnymi Mondajnami .Krzyżowanie tych niespokrewnionych z sobą genetycznie ras, okazało się strzałem w dziesiątkę .Najważniejszym osiągnięciem tego procederu, jest to że w Kimondzie został w dużym stopniu wyeliminowany agresywny charakter Kinga ( Króla ). Efektem krzyżowania ras jest również to że gołębie nabierają większej masy i są bardziej odporne na choroby lub inne niesprzyjające warunki hodowli. Kimondy są gołębiami bardzo plennymi odziedziczyły to po Mittelhauserach, spokojne po Mondajnach osiągają wagę około 1,2 -1,3 kg .W okresie lęgowym potrafią wyhodować do 12 młodych. W przeszłości Amerykanin czeskiego pochodzenia Dr. Hubbel w stanie Kalifornia wyhodował gołębia mięsnego, zwanego od jego nazwiska Hubbelem lub Kalifornijskim. Hubbele trafiły również do Europy. Obecnie gołębie rodem z Kalifornii hoduje się na południu Niemiec w farmach ekologicznych, sprzedających mięso gołębie jako zdrową żywność, na którą w obecnym czasie jest bardzo duże zapotrzebowanie.
Mięso gołębie, rosoły i. t. p. jest na całym świecie bardzo często zalecane przez lekarzy jako środek pomocniczo-wzmacniający przy leczeniu obłożnie chorych. Na innej aukcji posiadam także gołębie kalifornijskie Dr. Hubbela do sprzedaży .Również w Polsce przy Akademii Rolniczej we Wrocławiu Pan Pr. B Nowicki wyhodował na bazie Rysia Polskiego poprzez krzyżowanie z Kingami i Amerykańskimi autosesingowymi gołębiami mięsnego kierunku gołębia zwanego Wrocławskim Mięsnym. Osobiście słuchałem prelekcji Pana Profesora na temat hodowli i krzyżowania ras gołębi. Hodowla gołębi mięsnych jest w zasadzie bardzo prosta i nie wymaga specjalnych warunków. Może być prowadzona na dwa sposoby . Pierwszy to ubijanie młodych w okresie około 30 dni od wylęgu, wówczas gołąb waży około 750-800 gram .Drugi sposób to pozostawianie młodych przez okres pierzenia i najlepiej oddzielając samce od samic poddać procesowi tuczenia. Gołębie mięsne należą do grupy zwierząt opasowych i bardzo szybko przybierają na wadze. Najważniejsze przy hodowli jest wyposażenie gołębnika w obszerne cele lęgowe, tak aby istniała możliwość w okresie lęgowym dostawienia na podwyższeniu drugiej miski lęgowej. Samica kiedy młode z pierwszego lęgu zaczynają obrastać w pióra, znosi drugie jajka i w spokoju je wysiaduje. Natomiast samiec w tym czasie karmi młode z pierwszego lęgu. Może się zdarzyć że samica nie mając możliwości zniesienia drugich jaj w innym miejscu, naniesie się do miski w której znajdują się młode, co w efekcie doprowadza do zniszczenia jaj. Ja hoduję gołębie w wolierze otwartej z czołowej strony z wyjściem na zewnątrz, zima lato. Latem świeże powietrze sprzyja hodowli młodych, zimą natomiast przy niskich temperaturach giną wszelkiego rodzaju bakterie, wirusy i drobno ustroje. Gołębie są ptakami stało cieplnymi i nawet tęgie mrozy nic im nie robią, wręcz przeciwnie są bardziej zahartowane i odporne na choroby. Pomimo tego wszystkiego w Polsce nie prowadzi się hodowli gołębi mięsnych na wielką skalę, może dlatego, że gołąb w Polsce nie jest uznany jako zwierzę gospodarcze. Nie mniej jednak, hodowlą gołębi mięsnych na własne potrzeby jest bardzo duże zainteresowanie. Do sprzedaży oferuję gołębie młode z roku 2024., ewentualnie starsze pary rozpłodowe. Na zdjęciu pierwszym i drugim znajdują się dorosłe osobniki tej rasy tylko dla informacji. Posiadam jeszcze inne rasy gołębi mięsnych do sprzedaży jak np. Carneau Mittelhausery , Mondainy Texanery i Kalifornijskie o których już wspomniałem. Z zainteresowanymi bardzo chętnie podzielę się moją skromną wiedzą na temat hodowli gołębi. Cena 120 zł.1 szt. Serdecznie Polecam Tel. 5*1*4*9*7*3*4*5*5* Wysyłka na warunkach szczególnych koszt 40 zł. Zapewniam szybki i humanitarny transport w/g przepisów Poczty Polskiej
Mięso gołębie, rosoły i. t. p. jest na całym świecie bardzo często zalecane przez lekarzy jako środek pomocniczo-wzmacniający przy leczeniu obłożnie chorych. Na innej aukcji posiadam także gołębie kalifornijskie Dr. Hubbela do sprzedaży .Również w Polsce przy Akademii Rolniczej we Wrocławiu Pan Pr. B Nowicki wyhodował na bazie Rysia Polskiego poprzez krzyżowanie z Kingami i Amerykańskimi autosesingowymi gołębiami mięsnego kierunku gołębia zwanego Wrocławskim Mięsnym. Osobiście słuchałem prelekcji Pana Profesora na temat hodowli i krzyżowania ras gołębi. Hodowla gołębi mięsnych jest w zasadzie bardzo prosta i nie wymaga specjalnych warunków. Może być prowadzona na dwa sposoby . Pierwszy to ubijanie młodych w okresie około 30 dni od wylęgu, wówczas gołąb waży około 750-800 gram .Drugi sposób to pozostawianie młodych przez okres pierzenia i najlepiej oddzielając samce od samic poddać procesowi tuczenia. Gołębie mięsne należą do grupy zwierząt opasowych i bardzo szybko przybierają na wadze. Najważniejsze przy hodowli jest wyposażenie gołębnika w obszerne cele lęgowe, tak aby istniała możliwość w okresie lęgowym dostawienia na podwyższeniu drugiej miski lęgowej. Samica kiedy młode z pierwszego lęgu zaczynają obrastać w pióra, znosi drugie jajka i w spokoju je wysiaduje. Natomiast samiec w tym czasie karmi młode z pierwszego lęgu. Może się zdarzyć że samica nie mając możliwości zniesienia drugich jaj w innym miejscu, naniesie się do miski w której znajdują się młode, co w efekcie doprowadza do zniszczenia jaj. Ja hoduję gołębie w wolierze otwartej z czołowej strony z wyjściem na zewnątrz, zima lato. Latem świeże powietrze sprzyja hodowli młodych, zimą natomiast przy niskich temperaturach giną wszelkiego rodzaju bakterie, wirusy i drobno ustroje. Gołębie są ptakami stało cieplnymi i nawet tęgie mrozy nic im nie robią, wręcz przeciwnie są bardziej zahartowane i odporne na choroby. Pomimo tego wszystkiego w Polsce nie prowadzi się hodowli gołębi mięsnych na wielką skalę, może dlatego, że gołąb w Polsce nie jest uznany jako zwierzę gospodarcze. Nie mniej jednak, hodowlą gołębi mięsnych na własne potrzeby jest bardzo duże zainteresowanie. Do sprzedaży oferuję gołębie młode z roku 2024., ewentualnie starsze pary rozpłodowe. Na zdjęciu pierwszym i drugim znajdują się dorosłe osobniki tej rasy tylko dla informacji. Posiadam jeszcze inne rasy gołębi mięsnych do sprzedaży jak np. Carneau Mittelhausery , Mondainy Texanery i Kalifornijskie o których już wspomniałem. Z zainteresowanymi bardzo chętnie podzielę się moją skromną wiedzą na temat hodowli gołębi. Cena 120 zł.1 szt. Serdecznie Polecam Tel. 5*1*4*9*7*3*4*5*5* Wysyłka na warunkach szczególnych koszt 40 zł. Zapewniam szybki i humanitarny transport w/g przepisów Poczty Polskiej
ID: 708955066
xxx xxx xxx
Dodane 14 maja 2024
Gołębie mięsne Kimondy (zdrowa żywność)
120 zł
Użytkownik
Lokalizacja